Egyedi könyvborító, füzetborító készítése

Ha egyedi füzetet szeretnél ajándékozni, arra az a legegyszerűbb és legkönnyebb megoldás, ha vásárolsz egy bármilyen (ronda) olcsó kemény borítós füzetet, és bevonod csomagolópapírral. Még egyedibbé úgy teheted, ha még a csomagolópapírt is magad készíted. Az alábbi képes útmutatóban bemutatom, hogy milyen egyszerű egy füzetet profin bevonni, és nem kell hozzá más, csak a csomagoló papír és egy jó minőségű stift ragasztó.

 Egyedi könyvborító csomagolópapírral bevonva

Akik ajándékot kapnak tőlem, már megszokták, hogy mindig valami egyedit adok, és én pedig szeretek valami nagyon különlegeset ajándékozni. Mivel egy füzet mindig hasznos ajándék (jó jegyzetelni, suliba, naplónak, szakácskönyvnek, recepteket beragasztani, fényképalbumnak stb...) ezért sokszor készítek bevont füzeteket a megajándékozott stílusának megfelelően. Ha a gyerekek mennek szülinapra, akkor is sokszor kerül elő ez az ötlet! A magazinban több hasonló füzetet is bemutatok, ebben a cikkben viszont pont az alapokat akarom bemutatni, ami után már mindenki az ízlésének megfelelően díszítheti a füzetet.

A technika másik előnye, hogy nem csak füzetek, hanem könyvek bevonására is alkalmas, így ezzel a módszerrel akár a kedvenc szakácskönyvünket, vagy egyéb sűrűn forgatott könyvet (pl. Biblia) is beköthetünk. És nem csak csomagolópapírral, hanem textillel is ugyanúgy működik a dolog, úgy viszont még tartósabb megoldást kapunk!

Hozzávalók:

- egy bármilyen kemény borítós füzet vagy könyv. (a tutoriálban egy régi, használt füzetet újítottam fel, de persze ugyanilyen jó ha újat veszünk, a ronda borítójúak ráadásul olcsóbbak)

- szép mintájú, erős csomagolópapír (én Bomo Art papírt használtam: www.bomoart.hu)

- Stift ragasztó (Pritt) - csak olyan jó ami nem vizes, és rendesen ragaszt! Nekem a Pritt márkájú vált be.

A díszítéshez felhasználtam még:

- ragasztópisztoly

- selyem rózsa (rövidáru boltban is kapható)

- selyem szalag (kb. 50 cm)

- csipke

- darabka merített papír

- ékszer függeszték (Converse cipő, tollasütő) - ezeket az Etsy-n vettem itt >> (20 db 650 Ft)

 

A csomagolópapírral bevont füzetborító készítése

füzetborító készítése 1

Kimérek a csomagoló papírból egy akkora darabot, ami ha ráfektetem kinyitva a füzetet, körbe-körbe legalább 5 cm-el nagyobb mint a füzet. A levágás előtt becsukva is ellenőrzöm a méretet.

füzetborító készítése 2

Beragasztózom a füzet gerincét, és rárakom a papírra középre. A körmömmel jól lehúzkodom a hajtás résznél.

füzetborító készítése 3

Ezután kihajtom, és beragasztózom az elő és hátlapot, majd szépen rásimogatom a csomagolópapírt. Egy ronggyal jó alaposa átdörzsölöm, hogy mindenhol odaragadjon. Nagyon fontos, hogy mindenhol alaposan be legyen ragasztózva az alap. Viszonylag gyorsan kell dolgozni, mert hamar szárad a ragasztó.

füzetborító készítése4

A fenti minta szerint körben bevagdosom a csomagolópapírt. Ha gyerekekkel készítjük, akkor a gerincnél egyszerűen levágom azt a darab csomagolópapírt, ha csak én készítem, akkor már előre bevágom és leragasztom még az első lépés előtt, mielőtt a gerincet beragasztózom.

A bevagdosásnál figyelni kell, hogy a sarkokon hagyjunk rá 2-3 mm-t (tehát ne vágjuk be pontosan a sarokig), különben ki fog látszani a füzet eredeti alapszíne.

a ráhajtás beragasztózása

A füleket is egyenként beragasztózom, és rásimítom a füzetre.

belső borító

Ez után egy keményebb fehér lapból (műszaki rajzlap) kivágok egy akkora részt, ami pont beleillik a füzet hátuljába. Ezzel lehet elfedni a ragasztást, és ettől fog pont olyan profin kinézni mintha vettük volna. Sajnos itt elfelejtettem a szalagot beragasztani a két lap közé, ezért ezt egy barna ragasztószalaggal oldottam meg (ez nem követendő példa! :)

A papír borítóra kerülő részét teljes egészében beragasztózom, és rásimogatom, a másik oldalon csak 3-4 cm-t ragasztózok be a hajtás mentén. Itt igazából véget is ér a füzet beborítása, ez után már csak a csinosítás van hátra.

füzetborító készítése 6

Ez után már csak a díszítés van hátra. Itt vékony csipkét ragasztottam még rá, szintén a stift ragasztóval, illetve egy darab merített papírt, és egy textilből kivágott szívet. A textil szívre a varrá mintát fekete alkoholos filccel rajzoltam.

füzetborító készítése  7

A Converse cipőt és a tollaslabdát az Etsy-n rendeltem. Ezeket ragasztópisztollyal ragasztottam fel, és a biztonság kedvéért egy darab dróttal rögzítettem is a füzetborítón keresztül.

szalag a füzeten

A borítóra még ragasztópisztollyal egy kis selyem rózsát is ragasztottam.

Montázs

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!