Toll mintás textil kulcstartó készítése - linómetszés, pecsételés

Saját tervezésű madártoll mintás kulcstartót készítettünk. Aki szereti a saját készítésű, sok szeretettel elkészített ajándékokat, az egy ilyen ajándéknak biztos örülni fog.

toll

Szükséges eszközök a linómetszéshez

A legfontosabb eszközök a linómetsző kés készlet (hobby boltban kapható, max. 1000 Ft, de nem csak linóleumhoz, hanem más pecsétekhez, pl. radírpecsét készítéshez is szuper!), egy kis henger a festék felvitelhez, egy tábla a festéshez és egy sodrófa.

Pecsét készítése linóleumból

A linómetszéshez használt alapanyag művészellátóban, hobbi boltban szerezhető be. Egy jókora tenyérnyi darab kb. 500 Ft, de az elkészült pecsét végtelenszer újra használható, készíthetsz vele pecsétet textilre, papírrra, fára  stb...

Rajzold fel ceruzával a mintát, majd a vonalak mentén vésd ki a linóleum felső részén a vonalakat. A linómetsző kést tarts ferdén az alapanyagra, majd nem túl erősen előre felé told.

linómetszés

linómetszés kellékei

Kulcstartó elkészítése

Először megcsináljunk egy linóleum pecsétet. Akármilyen lehet, mi toll mintájút csináltunk.

Fogjunk egy táblát és vonjuk be folpackkal.

festés

Ezután vigyük fel a henger segítségével a pecsétre a textilfestéket majd nyomjuk az anyagra és sodrófával préseljük le. Fontos hogy ennél a műveletnél figyeljünk rá hogy a linóleum száraz legyen, a festék ne legyen nagyon híg! Sodrófával nyomjuk le a pecsétet, ekkor fog legjobban látszódni a textilen a minta.

nyomtatáás

Ezután az anyagokat mintával lefelé tegyük egy konyharuhára majd vasaljuk ki őket. Vágjuk ki a tollakat 1 cm ráhagyással, majd varrjuk össze őket mintájukkal befelé, a toll száránál fordítsuk ki őket és tömjük ki. csúsztassunk a lyukba ahol kifordítottuk a kulcstartót egy anyagból készült fület, majd varrjuk be a lyukat.

vasalás

 És a végeredmény! 

végkép

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!