Menyasszonyi ruha

A legtöbb nő már kislány korában arról álmodozik, hogy egyszer majd ő is menyasszony lesz. És persze ennek a nagy eseménynek is a legfontosabb részlete a menyasszonyi ruha. A kislánykori határozott elképzelések a ruha kinézetével kapcsolatban lassan szertefoszlanak, ahogy a nagy nap közeleg, és a kínálat tömb kelegében elveszve már nem is tudja mit is szeretne.

A habos-babos fehér ruha eredete

A nagy, fehér menyasszonyi ruha divatja 1840-ben kelt szárnyra, Angliában Viktória királynőnek volt először ilyen ruhája. Előtte a menyasszony ruhája inkább az adott nép népviseleti szokásaihoz igazodott, mint ahogy még mindig így van ez bizonyos kultúrákban. A fehér színű ruha hódítóútja elején a gazdagságot és a rangot képviselte, de ahogy mind inkább elterjedt, a mondanivalója is más lett, így manapság már a tisztaságot és ártatlanságot szimbolizálja.

Nézzük manapság milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a tökéletes ruha megtalálásához:
A beszerzést illetően választhatunk, hogy bérelni szeretnénk, vagy inkább megvásárolnánk, de ott van még a varrás/varratás lehetősége is. Ezt a döntést általában nagyban befolyásolja a pénztárcánk állapota. De érdemes elgondolkodni azon is, hogy például vásárlás esetén a nagy nap után mi a célunk vele. A régebbi időkben anyáról lányára öröklődött a menyasszonyi ruha, és előfordult, hogy több generáció is ugyanabban a ruhában mondta ki az „igen” –t, aminek szintén megvolt a maga varázsa. Ha meg szeretnénk tartani a ruhát, illetve a pénztárcánkat is szívesen kíméljük, valamint ismeretségi körünkben van egy ügyes varrónő, akkor az álmok megvalósításának csak a kreativitásunk szabhat határt. A vásárlási ár töredékéért ugyanis elkészülhet a ruhánk, ha időt és egy kis utánajárást fektetünk bele.


Ha már a beszerzést eldöntöttük a következő fontos lépés a színválasztás. Egyáltalán nem kötelező hófehér ruhát választanunk, és ez már lassan befészkelődött a divatba is, így a ruha szalonokban is egyre nagyobb színes menyasszonyi ruha választék áll rendelkezésre. A fazon megválasztásánál fontos támpont a testalkatunk. Tartsuk szem előtt, hogy melyik részünket rejtenénk el jobban, illetve melyik az, ami hangsúlyosabb lehet. A döntés előtt érdemes felpróbálni több különböző darabot is, hogy meglássuk mi az, ami nekünk való. Kedves kis barátnős program lehet ez, és még segítőtársunk is lesz, aki külső szemmel talán jobban felhívhatja a figyelmünket bizonyos részletekre.

Képek: Creativ commons licensz Flickr - ajánlókép: mandy lackey, 2. slgckgc 3. Seralyn Keen

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!